KC-Békés Mezőgazdasági Gép és Alkatrész Kereskedelmi és Szolg. Kft.

LEMKEN, ZETOR, MASCHIO GASPARDO, STRAUTMANN, FELLA, NOVOTNY, GALLIGNANI, MTZ, Szárító, Bálázó, Tárcsa, Vetőgép, Rakodógép, Öntözés, Fűkasza, Rendsodró, Növénytermesztés gépei, Használtgép,agricultural,alkatrész,alkatrészek,bearings,csapágy,ékszíj,

fejlec_____.jpg

 

Körkérdés: eke, tárcsa, grubber… melyik a megfelelő eszköz? Lehántjuk a leplet!: 2016. július 21., 08:25|Agroinform.hu – Balog Tamás

 

A tarlóhántás a betakarítás után az egyik legfontosabb feladat, hiszen ez a művelet alapozhatja meg a következő növényi kultúra sikerességét. Segíti a talaj nedvességmegtartását, fontos szerepet játszik a gyomszabályozásban és korlátozható vele a kártevők, kórokozók élettevékenysége, vagyis ezzel a művelettel kezdődik a jó minőségű talajállapot kialakítása.

 

A tarlóhántás legismertebb eszközei a különféle ekék, kultivátorok, tárcsák és tárcsás boronák. A talaj felső rétegének meglazítását követő munkafolyamat a hengerezés, mellyel tömörítjük a talaj legfelső 1-2 cm-es rétegét és meggátoljuk a további vízleadást. Célszerű az elmunkálást egy munkafolyamatban végezni a hántással.

 

A tarlóhántásnak régebben főként a gyomirtás és a talajlazítás volt a célja. Manapság azonban a széles vágóasztalok a sok szármaradványt nem tudják rendesen szétteríteni, ezért előfordulhat, hogy rendek keletkeznek a kombájn után. Ezeket a rendeket, csak nagyobb munkamélységű gépekkel tudjuk leforgatni, ilyen esetekre kínáljuk a szántóföldi kultivátorokat, grubbereket vagy tárcsákat, melyeknek a munkamélysége megfelelő ahhoz, hogy megbirkózzanak ezekkel a szármaradványokkal, valamint a kapillárisokat is megszüntessék, ezzel is óvva a talajt a kiszáradástól.

 

Lemken eke

 

Véleményem szerint a tarlóhántás nem hagyható ki a talajműveletek sorrendjéből. Régebben, sok esetben a tarlót sekélyebben megszántották, ami a nálunk lévő július végi, augusztusi körülményeknek nem megfelelő, mivel a talaj kiszáradásához vezethet. Ezért úgy gondolom egy rövidtárcsás tarlóhántás viszonylag gyors és nagyon hatékony művelet, mert azon túl, hogy a szármaradványokat leforgatja, a mögé csatolt tömörítőhengerrel a földet vissza is zárja ezzel benntartva a nedvességet a talajban.

 

Egyébként már minden gazda nyitott az internet világa felé, még az idősebb generáció is – ha máshogy nem az utódokon keresztül – így utánanéznek, tájékozódnak az új technológiákról és ez alapján keresik meg a gyártókat, vagy akár a konkrét típusokat. Ez szerencsére ránk is jellemző, mivel, hogy Európa legtöbb darabszámban eladott tárcsáját gyártjuk, forgalmazzuk – ez a Lemken Rubin – elég sok a megkeresés ez ügyben – nyilatkozta Póczik Balázs a Lemken Hungária Kft. értékesítője.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 46
Tegnapi: 54
Heti: 483
Havi: 2 098
Össz.: 456 902

Látogatottság növelés
Oldal: Rendezvények ahol találkozhatunk/Sajtó hírek
KC-Békés Mezőgazdasági Gép és Alkatrész Kereskedelmi és Szolg. Kft. - © 2008 - 2018 - kcbekes.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: eladobalazogepgaligani - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »